Beszamel

Rodzaj sosu , który jest bazą wielu innych. Pochodzi z francji i jest chyba najbardziej rozpowszechnionym sosem na świecie. Używany m.in. do jakże znanej lasagne. Jest bardzo prosty i szybki do zrobienia.

Potrzebne będą :

– masło ( 25g )

– mąka ( 25g ) dwie czubate łyżki

– mleko ( 250ml )

– przyprawy ( sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa )

 

 

1. W rondelku rozpuszczamy masło na średnim ogniu.

2. Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie łącząc składniki.

3. Kontynuujemy podgrzewanie cały czas mieszając. Robimy tak przez kilka minut.

4. Wlewamy powoli mleko mieszając sos. Gotujemy tak sos ok. 10 minut aż stanie się kremowy.

5. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. sos jest gotowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *