Crème brûlée

Pracując za granicą , często przygotowywałem Crème brûlée na stanowisku cukierniczym. Jeden z najbardziej popularnych deserów wśród francuskiej jak i angielskiej społeczności. Tłumacząc z francuskiego jest to ” przypalony krem”. Deser przygotowany na bazie kremu ze śmietanki, jaj i cukru z dodatkiem wanilli. Powinniśmy zaopatrzyć się w porcelanowe kokilki, gdyż jest to deser przygotowywany w kąpieli wodnej.

Potrzebne będą na 6 porcji :

– 1 żółtko

– 4 całe jajka

– cukier ( 120g )

– śmietanka kremówka 30% ( 500ml )

– laska wanilli ( lub esencja waniliowa )

– cukier brązowy ( do posypania na wierzch, ok. 20g ) – możemy użyć zwykłego cukru

 

1. Rozgrzewamy piekarnik do 140°C

2. W rondelku podgrzewamy śmietankę ( nie gotujemy ).

3. Rozcinamy laskę wanili wzdłuż na pół i nożem zeskrobujemy ziarenka. Dodajemy je do śmietanki wraz z przeciętą laską. Opcjonalnie zamiast laski wanili wlewamy kilka kropel esencji waniliowej.

4. Gdy zauważymy, że śmietanka zaczyna się gotować zdejmujemy rondelek z palnika.

5. Do miski wsypujemy cukier,  dodajemy jajka i żółtka. Mieszamy na jednolitą masę.

7. Do naszej masy wlewamy powoli strużką podgrzaną śmietankę. Mieszamy cały czas gdyż jajka mogą się ściąć i wyjdzie nam jajecznica a tego nie chcemy.

8. Musimy teraz przecedzić przez drobne sitko naszą masę. Nasz krem jest gotowy do pieczenia.

9. Na głębokiej blaszce do pieczenia ustawiamy kokilki i powoli napełniamy je ( 3/4 objętości ). Jeśli pojawi się pianka zdejmujemy ją łyżeczką.

10. Blachę wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i nalewamy wodę tak do połowy wysokości kokilek. Musimy uważać by woda nie wlała się do masy, gdyż krem może się nie upiec.

11. Pieczemy nasz krem w kąpieli wodnej ( bain-marie ) ok. 30-40 minut aż będzie upieczony. Krem możemy sprawdzić wyjmując jedną kokilkę i zrobić test. Delikatnie ruszamy na boki i jeśli będzie zachowywał się jak galaretka jest gotowy. Dodatkowo możemy nakłuć środek nożem sprawdzając czy nie pozostała płynna masa na dnie kokilki.

12. Gotowy, upieczony krem schładzamy w lodówce.

13. Teraz posypujemy wierzch warstwą cukru i wkładamy do piekarnika na górną półkę pod grill lub grzałkę. Czekamy aż cukier się rozpuści i utworzy skorupkę.

14. Tak gotowy krem możemy przyozdobić listkiem mięty.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *