Panna cotta

Deser , który najbardziej kojarzy mi się z Włochami. Pochodzi z północnej części kraju a można go przetłumaczyć jako gotowana śmietanka. Jeden z moich ulubionych deserów a do tego bardzo łatwy do wykonania. W mojej wersji zmieniona jest proporcja mleka do śmietanki. Dzięki czemu deser staje się delikatniejszy i bardziej aksamitny. Zaletą tego deseru jest to, że nie potrzebujemy profesjonalnych foremek do zrobienia go. Pomysłowość jak najbardziej wskazana, sprawdzają się kokilki jak i zwykłe filiżanki. Dotyczy się to również wariacji smaku jak i dodatków. Standardowo deser przybiera się owocami lub sosem owocowym.

 

Potrzebne będą :

– mleko ( 250 ml )

– śmietanka 30% ( 250ml )

– cukier ( 80g ) – można zmienić ilość wg. uznania

– żelatyna ( ok. 3 łyżeczek ) – wszystko zależy od rodzaju

– esencja waniliowa

–  do przybrania owoce i listek mięty

 

1. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy na ok. 5 minut.

2. Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę. Dodajemy esencje waniliową i  cukier, mieszając co jakiś czas. Czekamy do momentu gdy zacznie się gotować.

3. Zestawiamy rondelek z ognia i dodajemy namoczoną żelatynę. Energicznie mieszamy trzepaczką do momentu rozpuszczenia się całkowicie żelatyny.

4. Przecedzamy przez drobne sitko wlewając masę do kokilek (filiżanek). Odstawiamy do wystygnięcia a następnie chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia na kilka godzin.

5. W celu ułatwienia wyjęcia deseru z kokilek(filiżanek), wkładamy je na kilka sekund do gorącej wody. Deser wykładamy na talerzyk i dekorujemy go owocami i listkiem mięty.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *