Quiche z kozim serem i warzywami

Będąc we Francji i spacerując uliczkami natknąłem się na małą kafejkę , przy której gromadziło się wielu ludzi zajadających się z uśmiechem rodzajem tarty. Aż mnie kusiło żeby spróbować. Jak się domyślacie i u mnie pojawił się uśmiech. Dzisiaj chciałbym powrócić do tych wspomnień i podzielić się moją wersją quiche.

Quiche pochodzi z Francji i jest rodzajem tarty z kruchego ciasta (lub ciasta francuskiego) z nadzieniem zalanym jajeczno – śmietanową masą.

Potrzebne będą :

– gotowe ciasto francuskie ( 1 opakowanie )

– kozi ser ( 300g )

– duża czerwona papryka

– pomidorki koktajlowe ( 1 opakowanie )

– bakłażan średniej wielkości ( ok. 350g )

– śmietanka 30% ( 200ml )

– 2 całe jajka

– 2 żółtka

– ząbek czosnku

– przyprawy ( sól, pieprz )

– świeża bazylia

1.   Nastawiamy piekarnik na 250°C

2.   Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne z pestkami. Układamy ją na blaszce do pieczenia    wyłożonej folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ją ok.  40 minut ( do momentu kiedy skórka będzie    lekko przypalona ).

3.   Bakłażany myjemy i kroimy na półcentymetrowe plasterki. Na rozgrzanej patelni grillowej ( ryflowanej ), grillujemy je         do momentu aż będą miękkie.

4.   Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy jaka, żółtka oraz pokrojony drobno ser, wszystko mieszamy. Drobno siekamy         czosnek i dodajemy do masy. Doprawiamy solą i pieprzem.

5.   Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na połówki.

6.   Kiedy papryka się upiecze, wyciągamy  ją z piekarnika wkładając do torebki foliowej na ok. 10-15 min. co ułatwi nam  obranie jej ze skórki. Następnie kroimy na cienkie paski.

7.   Kiedy mamy przygotowaną masę, paprykę, bakłażany oraz pomidory bierzemy się za ciasto.

8.   Wyciągamy je z lodówki i rozkładamy na wysypanym mąka blacie. Jeżeli ciasto jest mniejsze od formy lub tortownicy, której używamy, rozwałkowujemy je. Pamiętajmy, aby ciasto oprószyć mąką i wałkować od środka do zewnątrz.

9.   Rozwałkowane ciasto nawijamy na wałek i ostrożnie przenosimy do tortownicy (lub formy) wysmarowanej tłuszczem. Układamy je dociskając do ścianek, a następnie nakłuwamy widelcem.

10.  Na tak przygotowane ciasto wlewamy naszą masę i dokładnie ją rozprowadzamy. Na wierzchu kładziemy bakłażany,  połówki pomidorów oraz paski papryki. Posypujemy solą i pieprzem. Wystający nadmiar ciasta zaginamy do środka i        formujemy na brzegach.

11.  Całość  wstawiamy do rozgrzanego na 250°C piekarnika na ok. 30 ? 35 minut.

12.  Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy gotowe quiche listkami świeżej bazylii i podajemy na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *