Zupa krem z zielonego groszku

Jedna z moich ulubionych zup. Pożywna, sycąca i pyszna. Jest bardzo prosta do wykonania, gdyż bazujemy ja na wywarze rosołowym. Może stanowić jednodaniowy obiad. Zupę można przygotować ze świeżego groszku w sezonie ( początek lata ) lub mrożonego poza sezonem.

Potrzebne będą :

– mała cebula ( 50g )

– por ( 50g )

– seler naciowy ( 50g ) jedna łodyga

– masło ( 50g )

– groszek świeży  lub mrożony ( opakowanie 450g )

– bulion rosołowy  ok. 1 litra

– gałązka mięty

– śmietanka 30% ( 125ml) pół szklanki

– przyprawy ( sól, pieprz )

1.  Kroimy w kostkę cebulę, por i seler naciowy.

2. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy pokrojone warzywa. Musimy je zeszklić (przesmażyć) przez ok. 3 min. uważając by nie nabrały koloru.

3. Następnie wlewamy nasz bulion i doprowadzamy do wrzenia.

4. Wsypujemy groszek i liście mięty. Gotujemy ok. 10 minut.

5. Zestawiamy z ognia. Dokładnie wszystko blendujemy. Opcjonalnie możemy przecedzić przez sitko.

6. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy śmietankę.

7. Dodatkiem może być groszek ptysiowy.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *